header
Plantage Wildlust

 De nieuwe roman van Tessa Leuwsha is vanaf 5 juni 2020 verkrijgbaar in de (online) boekhandel!

Op 5 juni verzorgt Tessa Leuwsha online de 6e Cola Debrot-lezing, georganiseerd door de Werkgroep Caraïbische Letteren i.s.m. de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Na afloop van de lezing vindt de presentatie plaats van Plantage WildlustDe opname is online te zien op YouTube vanaf 5 juni, zie de link voor meer informatie.

 

still Cola Debrot-lezing Tessa Leuwsha Frederiksdorp

Uit de opname van de Cola Debrot-lezing door Tessa Leuwsha, die vanaf 5 juni online te zien zal zijn.

Plantage Wildlust 

Begin twintigste eeuw. Op Plantage Wildlust in Suriname wil Oscar Brouwer een nieuwe start maken als directeur, ver van zijn tirannieke vader in Middelburg. De slavernij is voorbij, contractarbeiders plukken de koffiebessen. Oscar is een stijve, beschaafde man. Via hem ontsnapt ook Janna, zijn modieuze vrouw, aan een beklemmend milieu. Ze hoopt vriendschap te sluiten met Alma, de huishoudster, en verlangt hevig naar een gezin. Wildlust is een wrede plek; tegen de zwarte opzichter Creebsburg kan Oscar nauwelijks op. De vrije arbeider Rudolf bewaart tussen hen een wankel evenwicht. Als Janna een school wil beginnen wordt ze geconfronteerd met Creebsburg en wendt Alma zich van haar af. Oscar beseft dat hij voor een onmogelijke keuze staat: moet hij zich vermannen en gaan lijken op zijn vader? Of dreigt hij dan alles te verliezen wat hem lief is? Janna en bovenal zichzelf. 

In Plantage Wildlust is de geschiedenis niet zwart-wit: haat en genegenheid liggen dicht bij elkaar. Subtiel en met oog voor menselijke verhoudingen beschrijft Tessa Leuwsha complexe gevoelens en hemeltergende misstanden. Een spannend en aangrijpend verhaal. 

Over Fansi's stilte:

'Leuwsha maakt koloniale geschiedenis persoonlijk. Niet alleen voor haar familie is dat confronterend.' - NRC Handelsblad

'Zonder valste romantiek slaagt Tessa Leuwsha erin het verscheurde leven van veel Surinaamse Nederlanders ook voor Bakra's invoelbaar te maken.' - VPRO Gids 

 

Tessa Leuwsha

Over de auteur: 

TESSA LEUWSHA (Amsterdam, 1967) woont sinds 1996 in Suriname en is schrijver en documentairemaker. Daarnaast werkt ze als cultureel attaché bij de Nederlandse ambassade in Paramaribo. Ze volgde een opleiding Toeristisch Management en studeerde Engels.

Tessa Leuwsha schreef de reisgids Reishandboek Suriname (uitgeverij Elmar) die vanaf 1997 in diverse herziene uitgaven is verschenen. In 2002 werd haar verhaal Voor William bekroond met de aanmoedigingsprijs van de Kwakoe Literatuurprijs. Andere verhalen verschenen in de bundels Waarover we niet moeten praten (2007) en Voor mij ben jij hier (2010).

Haar romandebuut, de Parbo-blues (uitgeverij Augustus, 2005), een gefictionaliseerde biografie van haar vaders jeugd in Suriname en zijn leven als immigrant in Nederland, werd lovend ontvangen. De Parbo-blues werd genomineerd voor de Vrouw&Kultuur Debuutprijs 2006 en de DebutantenPrijs 2006

In april 2009 verscheen haar tweede roman Solo, een liefde (Augustus, 2009), over ambitie in het koloniale Suriname en het verlangen naar een beter leven. Solo, een liefde ontving goede recensies in onder meer NRC Handelsblad, de VPRO gids en HP/de Tijd en werd genomineerd voor de Black Magic Woman Literatuurprijs 2009.

Haar non-fictie werk Fansi's stilte, een grootmoeder en de slavernij (uitgeverij Atlas Contact, 2015), werd positief besproken door diverse media in Nederland en Suriname. Het boek is in meerdere herdrukken verschenen en werd genomineerd voor de Inktaap Literatuurprijs 2017. 

Tessa Leuwsha schreef columns en artikelen voor o.a. Opzij, Esta, de Volkskrant online, HP/De Tijd en de Ware Tijd Literair. Zij nam deel aan diverse internationale literatuurfestivals, waaronder het Winternachtenfestival en Writers Unlimited in Den Haag, en de festivals Boekids en Werelden in ontmoeting in Paramaribo. Ze geeft op aanvraag lezingen in beide landen.

In 2018 verscheen haar eerste lange documentaire Frits de Gids (regie en script), waarin veranderende man-vrouwverhoudingen in een traditioneel Marrondorp in het binnenland van Suriname centraal staan. De documentaire ging in Paramaribo in première en werd daarna vertoond in diverse filmhuizen in Nederland. 

Voor de trailer, zie link.   

De stichting High Dive, waarvan Tessa Leuwsha voorzitter is, streeft naar het bevorderen van literatuurbeleving onder jongeren in Suriname. In het dorp Dan, in het Boven-Surinamegebied, heeft de stichting samen met de Danpaati River Lodge een mediatheek opgezet, met boeken, instrumenten en audiovisueel materiaal.

In 2020 verschijnt Plantage Wildlust, haar nieuwe roman, waarin ze via verschillende personages het leven beschrijft op een Surinaamse plantage aan het begin van de 20e eeuw, tijdens de periode van contractarbeid. De geschiedenis is niet zwart-wit, haat en genegenheid liggen dicht bij elkaar. 

Tessa Leuwsha was te gast in VPRO Boeken. Bekijk hier het interview dat de legendarische Wim Brands hield over haar boek Fansi's stilte. Uitgezonden op 4 oktober 2015, NPO1. 

 

English version about the author