header
Sample Image Sample Image
 
Tessa Leuwsha (Amsterdam, 1967) woont sinds 1996 in Suriname. Na het gymnasium volgde zij een opleiding toeristisch management en studeerde Engels in Amsterdam. Ze schreef de reisgids Wereldwijzer Suriname (uitgeverij Elmar) die in diverse herziene uitgaven is verschenen. In 2002 werd haar verhaal Voor William bekroond met de aanmoedigingsprijs van de Kwakoe Literatuurprijs. Andere verhalen verschenen in de bundels Waarover we niet moeten praten (2007) en Voor mij ben jij hier (2010).

Haar romandebuut, de Parbo-blues (uitgeverij Augustus), werd lovend ontvangen. De Parbo-blues werd genomineerd voor de Vrouw&Kultuur Debuutprijs 2006 en de DebutantenPrijs 2006

In april 2009 verscheen eveneens bij uitgeverij Augustus haar tweede roman Solo, een liefde, over ambitie en verlangen in het koloniale Suriname. Solo, een liefde ontving goede recensies in onder meer NRC Handelsblad, de VPRO gids en HP/de Tijd en werd genomineerd voor de Black Magic Woman Literatuurprijs 2009.

Haar non-fictie werk Fansi's stilte, een grootmoeder en de slavernij (uitgeverij Atlas Contact), werd in diverse media positief besproken en genomineerd voor de Inktaap Literatuurprijs 2017. 

Tessa Leuwsha schreef columns en artikelen voor o.a. Opzij, Esta, de Volkskrant online, HP/De Tijd en de Ware Tijd Literair. Zij nam deel aan diverse internationale literatuurfestivals, waaronder het Writers Unlimited festival in Den Haag en de festivals Boekids en Werelden in ontmoeting in Paramaribo.

In 2018 verscheen haar eerste lange documentaire Frits de Gids, waarin veranderende man-vrouwverhoudingen in een traditoneel Marron-dorp in Suriname centraal staan. 

Momenteel werkt Tessa aan haar derde roman, Plantage Wildlust, die in 2020 uitkomt bij uitgeverij Atlas Contact. Een essay dat ze schreef over Wij slaven van Suriname, het klassieke boek van Anton de Kom, verschijnt eveneens voorjaar 2020 als introductie bij een herdruk.

De documentaire Frits de Gids werd op 29 augustus 2019 vertoond voor een uitverkochte zaal in De Balie in Amsterdam. Regie en script: Tessa Leuwsha. Voor de trailer, zie link.  

Tessa Leuwsha was te gast in VPRO Boeken. Bekijk hier het interview dat de legendarische Wim Brands hield over haar boek Fansi's stilte. Uitgezonden op 4 oktober 2015, NPO1. 

Klik hier om de boektrailer te bekijken. 

Radio 1 'Nooit meer slapen': Mathijs Deen spreekt Tessa Leuwsha over Fansi's stilte. Een gesprek over identiteit en afkomst. Luister hier.

English version about the author