header
Plantage Wildlust
 

De nieuwe roman van Tessa Leuwsha verschijnt in april 2020:

Plantage Wildlust 

Begin twintigste eeuw. Op plantage Wildlust in Suriname wil Oscar Brouwer een nieuwe start maken als directeur, ver van zijn tirannieke vader in Middelburg. De slavernij is voorbij, contractarbeiders plukken de koffiebessen. Hij is een stijve en beschaafde man. Via hem ontsnapt ook Janna, zijn modieuze vrouw, aan een beklemmend milieu. Ze verlangt hevig naar een gezin. En in het nieuwe land wil ze een school beginnen. Zij hoopt vriendschap te sluiten met de mensen, maar al gauw blijkt het verschil tussen hen groot. Ze heeft alleen gezelschap aan Alma, de huishoudster. De plantage is een wrede plek waar de werkelijke macht in handen ligt van de zwarte opzichter Creebsburg. Tegen hem is Oscar nauwelijks opgewassen. Als Janna de opzichter inzet voor haar school, verslechtert haar relatie met Oscar en Alma. 

In Plantage Wildlust is de geschiedenis niet zwart-wit: haat en genegenheid liggen dicht bij elkaar. Subtiel en met oog voor menselijke verhoudingen beschrijft Tessa Leuwsha complexe gevoelens en hemeltergende misstanden. Een spannend en aangrijpend verhaal. 

Over Fansi's stilte:

'Leuwsha maakt koloniale geschiedenis persoonlijk. Niet alleen voor haar familie is dat confronterend.' - NRC Handelsblad

'Zonder valste romantiek slaagt Tessa Leuwsha erin het verscheurde leven van veel Surinaamse Nederlanders ook voor Bakra's invoelbaar te maken.' - VPRO Gids 

 

Tessa Leuwsha

Over de auteur: 

Tessa Leuwsha (Amsterdam, 1967) woont sinds 1996 in Suriname. Na het gymnasium volgde zij een opleiding toeristisch management en studeerde Engels in Amsterdam. Ze schreef de reisgids Wereldwijzer Suriname (uitgeverij Elmar) die in diverse herziene uitgaven is verschenen. In 2002 werd haar verhaal Voor William bekroond met de aanmoedigingsprijs van de Kwakoe Literatuurprijs. Andere verhalen verschenen in de bundels Waarover we niet moeten praten (2007) en Voor mij ben jij hier (2010).

Haar romandebuut, de Parbo-blues (uitgeverij Augustus), werd lovend ontvangen. De Parbo-blues werd genomineerd voor de Vrouw&Kultuur Debuutprijs 2006 en de DebutantenPrijs 2006

In april 2009 verscheen eveneens bij uitgeverij Augustus haar tweede roman Solo, een liefde, over ambitie en verlangen in het koloniale Suriname. Solo, een liefde ontving goede recensies in onder meer NRC Handelsblad, de VPRO gids en HP/de Tijd en werd genomineerd voor de Black Magic Woman Literatuurprijs 2009.

Haar non-fictie werk Fansi's stilte, een grootmoeder en de slavernij (uitgeverij Atlas Contact), werd in diverse media positief besproken en genomineerd voor de Inktaap Literatuurprijs 2017. 

Tessa Leuwsha schreef columns en artikelen voor o.a. Opzij, Esta, de Volkskrant online, HP/De Tijd en de Ware Tijd Literair. Zij nam deel aan diverse internationale literatuurfestivals, waaronder het Writers Unlimited festival in Den Haag en de festivals Boekids en Werelden in ontmoeting in Paramaribo.

In 2018 verscheen haar eerste lange documentaire Frits de Gids (regie en script), waarin veranderende man-vrouwverhoudingen in een traditoneel Marron-dorp in Suriname centraal staan. 

Voor de trailer, zie link.  

Tessa Leuwsha was te gast in VPRO Boeken. Bekijk hier het interview dat de legendarische Wim Brands hield over haar boek Fansi's stilte. Uitgezonden op 4 oktober 2015, NPO1. 

 

English version about the author