header
Film
Film
documentaire Tessa Leuwsha
Beeld uit: Frits de Gids, een documentaire door Tessa Leuwsha

DocuLab Suriname

Suriname heeft een rijke historie en kent vele culturen met een grote eigenheid.

DocuLab Suriname is geïnitieerd door The Back Lot Suriname ter gelegenheid van 40 jaar Onafhankelijkheid waarbij voor elk jubileum jaar een documentaire gemaakt zou worden. Het doel van dit initiatief is een documentaire cultuur voor het vertellen van eigen verhalen, te stimuleren in Suriname.

Surinaamse aankomende filmmakers zijn uitgedaagd en aangespoord om een projectplan in te dienen dat - op een beeldende, boeiende en aansprekende wijze - een voor hen belangrijke vertelling tot een levend beeld maakt. 26 mensen hebben zich geregistreerd en 20 personen hebben daadwerkelijk een plan ingediend.

Het project is in 3 fasen uitgevoerd. In 2015 is begonnen met 8 geselecteerde filmmakers die onder begeleiding van 3 coaches van de Nederlandse Filmacademie hun filmplan hebben ontwikkeld. Het traject duurde 7 maanden en de keuze van het onderwerp was geheel vrij, met de beperking dat het wel een Surinaams onderwerp moest zijn. Tijdens deze sessies werden het concept, de logistiek, het verhaal, de thematiek en de productionele opzet uitgebreid behandeld.

In de tweede fase vonden de opnames plaats van 6 gerealiseerde filmplannen. Het hele land is doorkruist: van Albina tot Nickerie en van de kust tot de boven Cottica en het boven Suriname gebied. Dit gebeurde onder coaching van een ervaren coach/ producent.

In de derde fase heeft de editing plaats gevonden in een masterclass met 5 Surinaamse editors, onder coaching van een docent editing van de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht.

Alle coaches beperkten zich tot cinematografische en technische bijstand. De verhalen bleven van de makers.

Er zijn 6 documentaires gerealiseerd met een volledig ervaren Surinaamse crew. 

Tessa Leuwsha regisseerde en schreef het script voor Frits de Gids

Watsy (22) probeert de mooie Amelia het hof te maken, geheel volgens de tradities van zijn Marron-dorp. Deel van die traditie is dat je minstens twee vrouwen trouwt. Maar Watsy heeft moderne Westerse ideeën over romantische liefde, en één vrouw lijkt hem al hoofdpijn genoeg. Waarom ‘twee pakket hoofdpijn’?

Trailer Frits de Gids

 

Vertoningen:

Den Haag, Filmhuis Den Haag | Zondag 24 november 2019
Amsterdam, Oxville Cinema -  Theater de Meervaart | Zondag 24 november 2019

Amsterdam, Bijlmer Parktheater  | zondag 24 november 2019 

 

Eerdere vertoningen

Pararamaribo (premiere), TBL Cinemas | december 2018

Amsterdam, Het Ketelhuis | maart 2019

Rotterdam, LantarenVenster | augustus 2019 

Amsterdam, de Balie | Donderdag 29 augustus

Paramaribo, Filmfestival Latino Americano Paramaribo (FLAP)  | 2 oktober 2019