header
de Parbo-blues

 

 De Parbo Blues Tessa Leuwsha Sirano Zalman

 

shortlist nominatie de Debutantenprijs 2006

nominatie Vrouw & Kultuur DebuutPrijs 2006

Boeken Top Tien 2007 van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

 

ROMAN -  juni 2022 in herdruk verschenen

Als in een Surinaamse tori, vol kleur en geur, verhaalt Tessa Leuwsha over heimwee en verlangen, en de pijn van zelfverkozen ballingschap.


Henry is lange tijd de enige neger in de Amsterdamse volksbuurt. Schijnbaar moeiteloos heeft hij de witheid van zijn omgeving aangenomen. De vrouwen op zijn werk dragen hem op handen.
Maar zijn kinderen, met kroeshaar en een lichtbruine huid, zien een andere man: iemand die zich terugtrekt, met koptelefoon en elpee van Miles Davis op schoot, takjes verkruimelend op de hoes. Zonder de roes van marihuana is hun vader ongedurig, valt hij uit tegen hun moeder. Ze lopen op hun tenen door het huis.

Jaren later kleurt zijn dochter in Suriname haar vaders verleden in, sensueel en vol mededogen. Zij roept haar grootouders op: de wasvrouw Heline en Prince, een gekwelde en trotse man die zijn frustraties botvierde op zijn zoon. Met al haar zintuigen schetst zij hun leven bij de rijstvelden in Nickerie, en in de krotwoningen van Paramaribo. Daar groeide haar vader op, en daar ontstond zijn verlangen naar een andere toekomst. Een verlangen dat hem ook in Nederland, niet meer verliet.

 

De pers over de Parbo-blues:
Tessa Leuwsha laat in een trefzekere nuchtere stijl zien hoe het is om je een vreemdeling te voelen en niet terug te kunnen naar waar je vandaan komt. Maar bovenal is het debuut van deze nieuwe Surinaams-Nederlandse schrijfster een monument voor een ontheemde, onhandelbare, niet al te geslaagde vader. Het is knap om daar zoveel begrip en liefde in te leggen. - NRC HANDELSBLAD


Beeldend, oermenselijk, met een passende structuur en mooi van taal. - DE WARE TIJD
 

Prachtige en rijke, maar tegelijk ingetogen geschreven roman. – OSO 

Bestel hier